24 Kasım 2011 Perşembe

Kağıtta pastırma


Benim dedem pastırmacıydı. Pastırmacı deyip geçmeyin, dükkanı Eskişehir'in en havalı şarküterilerindendi. Etin, sucuğun, tereyağının, peynir ve zeytinin en iyisini aramamın, başkasının evinde yediğimi beğenmememin nedeni de bu aslında. Ama hepsinden çok pastırma.



Ana gıda malzemesi et olan bir kültürden geliyoruz, Orta Asya'da halen et dışında hiç bir gıda almayan insanlar yaşıyor. Dolayısıyla eti baharatlayıp kurutarak saklamak, yüz yılladır yaptığımız, çok iyi bildiğimiz bir şey. Bu yüzden pastırmanın çoğu yabancı et ürününden çok daha özel bir yiyecek.

Pastırma, bazılarına kaba ve kokulu bir yiyeyek olarak görünse de, kültürümüzdeki en lüks gıda ürünlerinden biridir. Yapımı, kesimi büyük özen ister. İncecil doğranmış, güzel bir pastırmayı çiğnemeye bile gerek yoktur, harika bir sarımsak kokusuyla ağızda dağılıverir. Şunu da belirteyim, çemensiz pastırmanın pastırma olmadığını düşünüyorum.

Ailem ile yaptığım pazar kahvaltılarının en önemli öğeleri sivrihisar sucuğu ve pastırmadır. Sucuğu da benim için özel yapıp gönderiyorlar ama şimdi konumuz pastırma... Pastırmanın her halini seviyorum, ama en sevdiğim pastırma yeme şekillerinden biri kağıtta pastırmadır. Çok özelliği olan bir yemek değil, pastırmalı yumurtadan daha bile kolay ama çok farklı bir tadı var. Kızartınca kuruyan pastırmalar kağıtta yapıldığında sulu, yumuşacık, müthiş bir şeye dönüşüyor. Bunun için tek ihtiyacınız olan şey geniş bir tave ve yağlı fırın kağıdı.

Malzemeler:
50gr pastırma
Yarım çay bardağı su

Yapılışı:

Pastırmaları kağıdın ortasına dizerek bohçalayın,
tavaya yerleştirip üzerinde yarım çay bardağı suyu dökün.

Suyu bitene kadar çevirerek pişirin.

Kağıt kızarınca tavadan alıp hemen servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder