9 Ocak 2011 Pazar

Balkabaklı Kek



Havuçlu kek havasında ama ondan bin kat güzel bir kek oldu bu. Yemeğe doyamadık, biter bitmez bir posta daha yaptım ama bu sefer bir kaç dakika fazla kalmış fırında (unutulmuş demek daha doğru) biraz kuru olmuştu.
Kek kalıbını İkea'dan almıştım, gerçekten çok uygun oldu bu keke. Çok girintili çıkıntılı olduğu için kenarları bol kıtırlı ama içi yumuşak ve sulu oldu. Büyük kek annem, küçüğü de Öykücan :)
Çayla yemesi pek keyifli, çok hafif, çok lezzetli. Şiddetle tavsiye ediyorum.


Tarifi Maya'da yemeğimi beklerken karıştırdığım, Tartine pastanesinin yemek kitabından aşırdım.

Balkabağı püresi için (yaklaşık olarak kalın bir dilim balkabağı kullanacaksınız) balkabağını fırınlamanızı tavsiye ederim. Gerek çorba, gerek tatlı, en lezzetli fırında oluyor. Haşlayınca tadından kaybediyor, düdüklü daha da beter. 170 gibi düşük bir derecede fırına verin, iyice yumuşayınca, üzeri kabuk bağlamadan önce çıkarın. Çatalla kolayca ezip püre haline getirebilirsiniz.

Malzemeler:
1 2/3 bardak (225 g) un
1 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
1 bardak + 2 yemek kaşığı (255 g) balkabağı püresi
1 bardak (250 ml) zeytinyağı
1 1/3 bardak (270 gr) toz şeker
3 büyük yumurta
3/4 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı + 2 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı muskat
1/4 çay kaşığı karanfil
+ üzerine serpmek için toz şeker
  • Fırını 160 dereceye ayarlayın, kek kalıbınızı tereyağıyla yağlayın
  • Kuru malzemeleri (un, tuz, karbonat, kabartma tozu, baharatlar) bir kapta iyice karıştırın
  • Başka bir kapta zeytinyağı, şeker ve balkabağı püresini iyice karıştırın, yumurtaları da teker teker ekleyerek çırpın.
  • Bu karışımı yavaşça un karışımına ekleyin, koyu bir püre halini alana kadar karıştırın. Fazla karıştırırsanız kekinizin kuru olmasına neden olabilirsiniz.
  • Fırına vermeden önce şöyle bir sallayın, üzerine şeker serpin
  • Karışımı kek kalıbına aktarın, yaklaşık bir saat sonra, kenarları kızarıp ortası pişince çıkartabilirsiniz.
  • Oda sıcaklığında servis yapın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder