25 Nisan 2011 Pazartesi

Sivrihisar tarhanası


Sivrihisar'ın tarhanasına tarhana demeye bin şahit ister, Anadolu'nun diğer yerlerinde gördüğüm tarhanalardan çok farklıdır. Bizim orada yoğurt, süt, yumurta bol olur, çok fazla kuzu yetiştirilir. Haliyle tarhanamız da ona göre, yoğurt ve yumurtadan yapılır.

Tarhana hamuru ufalanmaz, çimdiklenip büyük büyük kurutulur, yumuşaması için önceden ıslatmak gerekir. Bir gece öncesinden ıslatırsanız işiniz kolaylaşır, veya sıcak suyla eritip elinizle ezerek hamuru suya yedirebilir, yine erimeyenleri çimdikleyip tekrar kurutabilirsiniz.

İçine kurutulmuş bir kırmızı biber ezebilir, veya mantının üzerine koyduğumuz biberle kızarmış tereyağından dökebilirsiniz. Bu tarhananın ekşimsi, farklı bir tadı vardır, kokusu biraz işkembeyi hatırlatır bana.


Bir de taze tarhana var ki onu daha çok severim. Yapması da çok kolay. Yaptığım yemek gözüme az göründü mü, süpriz bir misafir çıktı mı hayat kurtaran tariflerden biri de budur, çünkü evde her zaman yoğurt, yumurta ve un bulunur. Bizim tarhana kırmızı değil diye ona yoğurt çorbası diyebilirsiniz, ama tarhananın ilk yapılışı zaten sütü, yoğurdu kışın muhafaza etmek içindir. Biz biberi yaparken değil, sonradan üzerine koyarız. Bembeyaz tarhananın üstünde yağda kızarmış kırmızı biberler çiçek gibi yayılır, mis gibi tereyağı kokar.

4 kişilik çorba için

Malzemeler:
  • Yarım kilo yoğurt
  • İki yumurta
  • İki yemek kaşığı un
  • 1 litre sıcak su
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Kırmızı toz biber (veya pul biber, kurutulmuş, taze kırmızı biber)
Hazırlanışı:

  • Yoğurdu geniş bir tencereye koyun, yumurta, tuz ve un ekleyin. Homojen bir hale gelene kadar çırpın, daha sonra yavaş yavaş kaynar su eklemeye başlayın. Bu sırada yoğurdu kestirmemek için hızlı karıştırmaya, sunu ilk başta çok az koymaya dikkat edin.
  • Suyu istediğiniz koyuğula göre ayarlayın, bu tarhana kaynayınca diğer tarhanalar gibi çok koyulaşmayacaktır o yüzden fazla sulu yapmamaya dikkat edin.
  • Tencereyi ocağa alıp, 5dk kaynatın. Bu sırada tuzunu ve koyuluğunu ayarlayın.
  • Çorbayı ocaktan alınca küçük bir tavaya tereyağını koyun. Yağ iyice kızdığında isteğe göre 2-3 tatlı kaşığı toz biber ekleyin ve sofraya getirin
Bu çorbayı diğer yemeklerinizi yaptıktan sonra, sofraya oturmaya yakın yapmanızda fayda var, en güzel ilk ocaktan indiğinde oluyor çünkü. Zaten yapması çok kolay ve hızlı, son ana bırakmanızda bir sakınca yok.
Tereyağını herkes sofraya oturduktan sonra kızartın, çorbalar kaseye konunca, kızmış, köpürmüş haliyle getirin ve bir kaşıkla süslü bir şekilde çorbaların üzerinde gezdirin. Bu da işin şov kısmı, her yeri mis gibi kızarmış tereyağı kokusu saracak.

1 yorum:

  1. Blogunuz içersindeki makalerileri hergün takip ediyoruz.,dell notebook teknik servis olarak başarılarınızın devamını bekliyoruz.

    YanıtlaSil