3 Mayıs 2010 Pazartesi

Pesto soslu ekmek


Ekmek en temek besin kaynağımız, ve bence her şeyden önce onu pişirmesini bilmeliyiz. Ben yemek yapmaya makarna değil de ekmek ile başladım, ve hala en iyi yaptığım, hamurunu yoğurmaktan en çok zevk aldığım şey kocaman, çıtır çıtır bir somun ekmektir. Ekmeğe çok farklı tatlar eklemeyi, onu zenginleştirmeyi seviyorum, ve bu da tam öyle bir tarif. Bu ekmek o kadar zengin ki tek başına kahvaltınız olabilir, ve çok da güzel bir kahvaltı olur. Hazırladığınız pesto sosuyla yapacağınız makarnalar da cabası.



Malzemeler:

Ekmek Hamuru:

500 gr un
1 1/2 bardak ılık su
4 yemek kaşığı zeytinyağı (tereyağı, margarin ve diğer bitkisel yağlar pesto sosla iyi gitmeyecektir.)
1 tatlı kaşığı tuz
5 çay kaşığı kuru maya

Pesto sos:

2 diş sarımsak
1 demet (dolu bir avuçtan biraz fazla) taze fesleğen
Bir avuc çam fıstığı
1/2 barkdak zeytin yağı
1/2 bardak rendelenmiş parmesan peyniri
Tuz
Karabiber

İsteğe göre taze nane, kekik, kuru domates.

Ekmek hamuru hazırlamak

Biraz ılık su, kuru maya, ve bir tatlı kaşığı toz şekeri 15 dakika bir bardakta bekletin. Kabardıktan sonra un ve tuz karışımına ekleyip karıştırın. Suyu ve zeytin yağını ekleyin, bir dakika kadar yoğurun. Hamur pürüssüz ve yumuşak olmalı, elinize fazla yapışmamalı. İsteğe göre biraz daha zeytinyağı, un veya su ekleyerek doğru kıvamı bulabilirsiniz.
Hazırladığınız hamurun üstünü örterek ılık bir yerde yaklaşık 45dk bekletin. Kış aylarında radyatörün üstü ve yaz aylarında güneş alan bir pencere yanı hamurunuz güzel kabarması için ideal yerlerdir. Parmağınızla bastırdığınızda ortaya çıkan çukur yavaşça yükseliyorsa yeterince kabarmıştır. (Hemen yükseliyorsa az, yükselmiyorsa fazla kabarmıştır)

Hamur kabarırken siz de pesto sosu hazırlayabilirsiniz.

Hamura şekil vermek

Hamurunuzu unlu bir tezgahta biraz daha yoğurun. Fazla yoğurmak mayanın etkisini azaltabilir. Hamuru istediğiniz şekilde biraz açın. Şimdi pesto sosumuzu sürüp hamuru düreceğiz. Ekmeğiniz oval, yuvarlak veya dikdörtgen olabilir. Ben oval bir ekmek yaptım, hamuru 1cm kalınlığında açtıktan sonra pesto sosunu sürdüm, ve enine 3 kez kıvırdıktan sonra köşeleri çimdikleyerek kapattım.

İsterseniz dikdörtgen bir kek kalıbıyla daha düzgün bir şekil elde edebilirsiniz, hatta ince bir ruloyla büyük bir simit şekli bile verebilirsiniz. Bu kısım sizin yaratıcılığınıza kalmış.

Şekil verilen hamuru pişireceğiniz yağlı veya unlu bir tepsinye yerleştirin (kek kalıbı kullanacaksanız yağlı bir tepsiye yerleştirin ve pişirmeden kek kalıbına alın). Hamurda fazla zeytin yağı kullandıysanız tepsiye pek bir şey sürmenize de gerek kalmaz. Ben zeytin yağını çok sevdiğimden biraz abartırım, ama bu da ekmeğin daha yoğun olmasını sağlıyor.
Üzerini örttüğünüz bu tepside ekmeğinizi 45 dk veya iki katı büyüklüğe gelene kadar ılık bir yerde bekletin

Ekmeğinizi fırına vermeden önce elinizi bir bardak suya daldırarak hamuru ıslatırsanız daha güzel kızaracaktır. Üzerini susam, çörekotu haşhaş tohumu vb. tohumlar veya baharatlarla süsleyebilirsiniz.

Önceden 220 °C'ye ısıtılmış fırında 10dk pişirin, daha sonra ısıyı 200 °C'ye düşürün. (Bu yine güzel kızarması için, tabi baştan sona 200'de de pişirebilirsiniz) Toplam pişirme süresi ekmeğinizin kalınlığına bağlı olarak 30-45 dk civarında olacaktır.

Pesto sosu

Büyük bir havanda önce sarımsağı, daha sonra otları dövün. Çam fıstıklarını üzerine ekleyip biraz daha dövebilirsiniz. Fıstıkların tamamı ezilmez ve biraz ağıza gelirse daha güzel olacağı için fazla dövmeyin. Bir kapta zeytin yağı, parmesan peyniri, tuz ve karabiberle karıştırın.

not:

Fırından çıkarttığınız ekmeği zeytinyağı, zeytin ezmesi, veya kalan pesto sosuyla servis yapabilirsiniz.

Pesto sosu daha fazla hazırlayıp zeytin yağı ağızını örtecek şekilde bir kavanoza koyarsanız buz dolabında uzun süre saklayabilir, makarnalarda kullanabilirsiniz.
Önce koyu bir karışım hazırlayıp ekmeğe kullanmak, kalana zeytin yağı ekleyip makarna için saklamak ideal sanırım.

Ben bunları yazarken ekmeğim fırında, eminim çok güzel olacaktır!

--------------------

Aynı ekmek başka bir şekilde:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder