26 Temmuz 2011 Salı

Aztek acı çikolata dondurması

Bu tarifi David Lebovitz'in efsane dondurma kitabı The Perfect Scoop'dan aldım, ben çok sevdim ama misafirlerimin çoğu çok acı buldu. Tabi burada benim acı biber oranını iki katına çıkartmam da bir rol oynuyor... Acı biber ve bitter çikolata sevenler için mükemmel bir dondurma, hele sıcak havada buz gibi bir dondurmanın aynı anda hem dilinizi donduruyor hem de yakıyor olma hissi, müthiş bir şey.

Tabi sorbet tarzı dondurmaları elde yapmak oldukça kolayken, kremalı dondurmaları dondurma makinesi olmadan yapmak biraz zor. Hemen bir dondurma makinesi edinmenizi tavsiye ediyorum.



Malzemeler:

560ml krema
50gr kakao
150gr şeker
85gr bitter çikolata, doğranmış
1 + 1/4 bardak süt
1 çay kaşığı vanilya özü
Bir tutam tuz
1 + 1/4 çay kaşığı toz tarçın
2-3 çay kaşığı toz acı biber
2 yemek kaşığı brandy

  • Krema, kakao, ve şekeri geniş bir tencerede çırpın, karışımı orta ısıda ocağa alıp sürekli karıştırarak ısıtın.
  • Kaynamaya başladığında ocaktan alın ve çikolayayı ekleyin, çikolata tamamen eriyene kadar karıştırın. Süt, vanilya, tuz, tarçın, acı biber ve brandyi ekleyin. Karışımı mixer ile 30sn, tamamen pürüssüz olana kadar çırpın.
  • Karışımı buz dolabında soğumaya bırakın, iyice soğuduktan sonra dondurma makinesinde dondurun.

Dondurma makineniz yoksa, elde dondurma yapmak için karışımı iki saat buzlukta beklettikten sonra çıkartın, ve geniş bir kapta çırparak buz parçalarını iyice küçültün. 4 saat daha buzlukta beklettikten sonra bu işlemi tekrarlayın. Tam dondurma kıvamında olmayacaktır, çünkü dondurmanın donarken karıştırılarak içine hava girmesinin sağlanması gerekiyor, ama bir kaç kez dondurup karıştırırsanız dondurma makinesininkine yakın bir kıvam elde edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder