26 Temmuz 2011 Salı

Kuğu eklerler


Kuğu ekler fotoğraflarını gören bir çok arkadaşım tarifini istedi, halbuki öyle tarif istenecek yapması zor bir şey değil. Sadece basit bir puf hamuru yapıyorsunuz, gerisi biraz el becerisi. Yapımı çok zor olmadığı halde görüntüsü çok havalı, malzemenizin kalitesine bağlı olarak da çok lezzetli olabilecek bir şey. Önemli bir misafiriniz geldiğinde denemenizi şiddetle tavsiye ederim :)



Puf hamuru çok sevdiğim bir şey, pişince şişip içi boşaldığı için çok farklı şeylerde kullanmak mümkün. İçini çikolata, krema gibi şeylerle doldurarak tatlı yapabileceğiniz gibi, tuzlu puf hamurları yapıp küçük peynirli sandviçler yapabilirsiniz.

Uzun tariflere gerek yok, aşağıdaki videoyu izleyerek nasıl şekillendirileceğini görebilirsiniz.


Ben kremayı kaşıkla koydum, kremayı da şekillendirerek daha güzel bir görüntü sağlayabilirsiniz. Ayrıca çikolatalı ekler şeklinde de yaptım, bunun için içini ganache (eşit miktarda erimiş çikolata ve krema) ile doldurmayı denedim ama çırpılmış kremanın içinde daha çok hava olduğu için kanatları iyi tutuyor, yoğun çikolatalı bir karışımda ise kanatlar pek sağlam durmuyor. Bu yüzden tadı daha yavan gelse de çikolatalısı için kakaolu krema kullanmanızı tavsiye ederim. Aynı tarifi hiç kuğu kanatları ve kafasıyla uğraşmadan normal ekler olarak da yapabilirsiniz tabi.


Lafı uzatmadan tariflere geçeyim.


Puf hamuru için

Yarım bardak süt
Yarım bardak su
8 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
1 yemek kaşığı şeker (tuzlu bir şey için kullanacaksanız bunu çıkartın)
Yarım çay kaşığı tuz
1 bardak un
4 büyük yumurta (oda sıcaklığında)

Fırını 210 dereceye ayarlayın

Bir tencerede süt, su, tereyağı, şeker ve tuzu hızla kaynama noktasına getirin, bir bardak unu ekleyin ve orta ateşte hızla karıştırın. Karışım birleşip hamur şeklini alacak, tencerenin dibi tutmaya başlayacaktır. Bir iki dakika daha hızla karıştırmaya devam edin, daha sonra tencereyi ocaktan alıp hamuru geniş bir karıştırma kabına aktarın.

Bir dakika hamurun soğumasını bekleyin, daha sonra yumurtaları tek tek ekleyip iyice karıştırın. Hamur yumurtaları eklerken parçalansa da son yumurtayı eklediğinizde birleşip parlak ve düzgün bir hal alacaktır.

Fırın tepsinize yağlı kağıt serin, hamuru krema torbanıza yerleştirin ve uç takmadan veya çok geniş bir uçla kuğuların gövdesini yapın. Kaç gövde yaptığınızı sayın ve krema torbanıza ince bir uç takarak başka bir tepsiye o sayıda kuğu kafası çizin. Gövdeler 25-30dk da, kafalar 10dkda pişecektir. Pişme işleminin yarısında tepsilerin yerini değiştirmeniz ve çevirmenizi tavsiye ederim.

Hamurlar iyice kabarıp kızarmaya başladığında fırından çıkartın. Soğuyan gövdeleri videoda görüldüğü gibi ikiye ayırın, içini krema dolduğun, kanatları ve kafayı ekleyin.

Krema için

Bir paket kremayı içine yarım bardak veya daha fazla pudra şekeri ekleyerek mikserde 3-4dk çırpmanız yeterli olacaktır. Kakaolu bir krema için aynı karışıma 2-3 yemek kaşığı kakao ekleyin. Kremayı önceden yapıp 2-3 saat buz dolabında soğumaya bırakırsanız kanatların düşme riski azalacaktır.

Beyaz kuğuları pudra şekeriyle süsleyin, kakaolu olanları süslemek için ise 50gr bitter çikolata ve bir yemek kaşığı tereyağını kaynayan su dolu bir tencere üzerinde, içine su buharı girmeyecek bir kapta eritin, 15dk soğuduktan sonra fırça veya kaşık ile kuğuların kanatlarına sürün.

Servis yapmadan önce buzdolabında bekletin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder