29 Eylül 2011 Perşembe

Speculoos - Tarçınlı Belçika kurabiyeleri


Speculoos, Avrupa'da özellikle Noel zamanında yenen, çok lezzetli bir kış kurabiyesi. Çayın yanında yemek için daha güzel bir kurabiye olamaz, özellikle tarçın ve zencefil sevenlerdenseniz. Tadı blogumda daha önce paylaştığım zencefilli kurabiyeyi andırsa da, bunlar çok daha hafif çünkü pekmez kullanılmıyor. Üstelik tereyağıyla yapılan çoğu kurabiye gibi istediğiniz şekle girebiliyorlar. Kurabiyelere şekil vermek mutfaktaki en eğlenceli işlerden biri bence.


Peki seninkiler neden şekilsiz derseniz, ben bunları yemek için değil dondurmaya koymak için yaptım. Limonlu ve tarçınlı kurabiyeli dondurma, hayatımda yediğim en güzel dondurmalardan biriydi diyebilirim. Dondurma tarifini de en kısa zamanda ekleyeceğim. Kurabiyelerin yarısını çay yanında yiyip, diğer yarısını dondurmaya karıştırmak için kullanabilirsiniz, dondurmaya koyacağınız kısmı daha az pişirmenizi tavsiye ederim.

Malzemeler

1 2/3 bardak un
100 gr tereyağı, oda sıcaklığında
1 büyük yumurta
1/2 bardak şeker
1/2 bardak esmer şeker
1/4 çay kaşığı tuz

1/4 çay kaşığı karbonat
3 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı zencefil
1/4 çay kaşığı karanfil
(muskat ve yenibahar da bu tarife yakışacak diğer baharatlar)

Yapılışı

  • Un, tuz, karbonat ve baharatları bir kapta karıştırın.
  • Tereyağını elde veya mixer ile krema kıvamına gelene kadar çırpın, şekerleri ve yumartayı ekleyin ve iyice karıştırın. 
  • Kuru malzemeleri azar azar bu karışıma ekleyerek karıştırın. Daha sonra hamuru biraz yoğurarak homojen hale getirin.
  • Hamuru iki veya daha fazla parçaya ayırın, büyük yuvarlaklar haline getirin. Bu yuvarlakları yağlı kağıt veya streç film arasına alarak yarım cm kalınlığında açın. (Bu işlemi kolaylaştırmak için hamuru 5-10 dk buzdolabında bekletebilirsiniz) Hamuru açarken kağıda yapışmaması için çevirebilirsiniz.
  • Açtığınız hamurları bir tepsiye koyarak en az 3 saat buzdolabında bekletin
  • Hamurlarınız yeterince soğuduğunda, şekilli bir kurabiye keseceği veya bir fincan ile kurabiyelerinizi şekillendirin, yağlı kağıt üzerinde bir tepsiye dizin (kenardan artanları tekrar şekillendirmeden önce bir kaç dakika buzdolabında bekletmelisiniz)
  • Önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında orta boy bir kurabiye için 8-10 dakika, veya ortası altın rengi olup kenarları kızarmaya başlayana kadar pişirin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder